is beschermd als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk van de Augustijnenkerk te Brussel, , naar ontwerp van architect J. Franquart. View the profiles of people named J van Hanswijk. Join Facebook to connect with J van Hanswijk and others you may know. Facebook gives people the power. A View of the Church of Our Lady of Hanswijk, Mechelen (Malines), Artworks without Wikidata item ยท Google Art Project works in The J. Paul.

Author: Metaur Jujind
Country: Saint Kitts and Nevis
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 27 February 2007
Pages: 21
PDF File Size: 15.61 Mb
ePub File Size: 17.99 Mb
ISBN: 817-8-95740-310-2
Downloads: 17481
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Toramar

By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk – Erfgoedobjecten – Inventaris Onroerend Erfgoed

Munick; doopvont, messingJ. Schip en koor overwelfd door tongewelf – in plaats van het eerst geplande en hier meer gebruikelijk kruisribgewelf – met casementen naar ontwerp van J. Historiek Het oorspronkelijke bedehuis van Hanswijck, toegewijd aan Sint-Lambertus en Sint-Catharina, behoorde aanvankelijk tot de Sint-Romboutsparochie, vanaf tot de parochie van Muizen en was gelegen op het gehucht Hanswijck. Begane grond eertijds ingericht als ziekenkamers, tweede bouwlaag als sacristie en bovenverdieping als “choorst”.

Instichting van een broederschap van Maria-Onbevlekt-Ontvangenis, waarbij ook de aartshertogin Isabella betrokken was. Deze vaststelling is geldig sinds Brede sacristie achter het noordelijke koor. Public domain Public domain uanswijk false.

This photographic reproduction is therefore also considered to be in the public domain in the United States. Voltooiing van de kerk in ; pas in oprichting hanswij de geveltop door architect Ch. Drossaert naar bestaande gravure van kanunnik P. Klooster deels afgebroken en omgevormd tot brouwerij ” Faubourg de Louvain “, in de 20ste eeuw ingericht als handelshuis en pastoraal centrum.

Middenbeuk en koor voorzien van getoogde vensters, vermoedelijk kort na de opbouw gedicht versteviging en wijziging overwelvingssysteem ten behoeve van de algemene stabiliteit en koepelbouw. In bouw van een nieuwe kerk. Administratieve gegevens Gebeurtenissen Actualisatie Mechelen historische binnenstad actualisaties: Eerste geleding begrensd door gekoppelde hoekpilasters; centrale travee afgelijnd door gesuperposeerde Dorische en Ionische pilasters en zuilen, die respectievelijk een gebroken en driehoekig fronton schragen.

  ACOUSTICS AND PSYCHOACOUSTICS HOWARD PDF

Hongkong – Fotografie Frank Hanswijk

Parement en versiering van zandsteen, deels vernieuwd, voornamelijk in de voorgevel. Zeszijdig torentje in oksel van schip en centrale partij.

Noord- en zuidportiekaltaar uit de tweede helft van de 17de eeuw? Tijdens de godsdiensttroebelen, verwoesting gevolgd door totale afbraak van het kloostercomplex. Rondboogvormige scheibogen verfraaid door sluitsteen op zuilen met achtkantige basementen en eierlijstkapiteel.

A View of the Church of Our Lady of Hanswijk, Mechelen (Malines), Belgium

Vrij logge constructie en moeilijke verhoudingen in algemene volumewerking. Omstreeks werd er het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld reeds vereerd.

Eind 16de eeuw aankoop van een eigendom binnen de vesten, namelijk het hasnwijk Busgietershuis ” op het einde van de Hanswijkstraat.

Zijbeuken van de centrale aanleg zijkapellen geritmeerd door brede, verankerde steunberen alternerend met rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met voluutsluitsteen en over de penanten doorgetrokken druiplijst. Laatstgenoemde bekroond door een hanswjik waarvan de druk de stabiliteit van het gebouw in het gedrang bracht. Beschrijving De kerk illustreert op treffende wijze de poging om een Italianiserende barokke vormgeving toe te passen op een traditioneel bouwschema en vertoont een in elkaar gewerkte centrale en longitudinale aanleg wat in de lijn ligt van het ideaal van de barokke kerkinrichting.

Van Craen; pastoraal centrum naar ontwerp van E. Zijtravee voorzien van rondboogportaaltje in een geringde omlijsting onder oculus met bekronende buste respectievelijk van Sint-Pieter en Sint-Paulus van de hand van J. De kerk illustreert op treffende wijze de poging om een Italianiserende barokke vormgeving toe te passen op een traditioneel bouwschema en vertoont een in elkaar gewerkte centrale en longitudinale aanleg wat in de lijn ligt van het ideaal van de barokke kerkinrichting.

  ANALIZATORUL AUDITIV PDF

Boeckstuyns; vierde biechtstoel, eik; eind 17de eeuw ; doksaal met balustrade, eik uit het vierde kwart van de 17de eeuw ; orgelkast, eik eind 17de eeuwP. Waar de cirkellijn onderbroken werd in lengteas, werd de afstand tussen de zuilen verdubbeld, zodat deze steunen extra belast werden.

Het oorspronkelijke plan, bekend door twee gravures uit kanunnik P. This hxnswijk is in the public domain in the United States because it was published or registered with the U. Parochiekerk, vroeger tevens kloosterkerk van de dalscholieren; afgeschaft onder Jozef II in Inventarisatie Mechelen historische binnenstad geografische inventarisatie: Pas tijdens de opbouw die met handwijk moeilijkheden verliep gaf Faydherbe zich rekenschap van de zwakke constructie.

Adrescontrole Mechelen historische binnenstad adrescontroles: Groot rondboogvenster met imposten en in de druiplijst opgenomen sluitsteen.

In oprichting van het inmiddels verdwenen kloosterpand ten westen van de kerk; voorgevel eertijds gedateerd op een chronogram. Views View Edit History.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

In eerstesteenlegging van de huidige kerk door aartsbisschop A. In verkoop van de kerk; in de 19de eeuw opnieuw voor de eredienst gebruikt. This file has been identified as being free of known restrictions under copyright law, including all related and neighboring rights. Public domain Public domain false false The author died inso this work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author’s life plus years or less.